Tuesday, December 27, 2011

Garret Popcorn

First time baca psal Garrett Popcorn dkat blog Shilashower..mmg nmpak menggiurkan abis..tp msa tu mmg xde kat KL lg..

bila dapat tau ada kat KL, mmg dah nekad kena rasa gak ni..tp xde lah 1st day bukak aku dah nak pgi..boleh sabar lg..kebetulan pg bawak ank bujang pg Aquaria, so mmg cntik sngt lah nak pg menyambar Garret Popcorn ni..

Nasib baik msa aku smpai tu x kena beratur ke apa..klau x mmg aku cancel dah sbb x kuasa nak beratur..sbb xtau nak pilih flavor yg mana, kami ambik Chicago Mix..ni pun sbb Mummy AK ada mention yg flavor ni..order medium size..skali salesgirl tu kata baik ambik large terus sbb beza harga skit tp beza kuantiti bnyak..kami yang baik xtau apa2 pun OK aje...:-)




aku rasa anak bujang aku tu yg makan paling bnyak..suka betul dia..bagus gak ambik Cgicago Mix ni..sbb En Hubby mmg terkenal sbgai penggemar segala jenis produk cheese..aku plak prefer yg manis-manis..memula mmg x abis..bila bwak blik umah, abis terus..

overall mmg sedap lah..boleh cuba lain kali

Friday, December 9, 2011

2nd Generation

hi semua imran in the house...:-)

skang ni ibu sibuk nak kena validasi..saya kesian blog ibu terabai..so saya nak take over jap..saya skang dah ramai kawan..klau dulu kawan saya yg dok ngan baby sitter saya aje tp semenjak 2 menjak ni dah bertambah sbb ibu rajin jmpa kawan-kawan dia..saya suka..saya suka..

ni antara kawan terawal saya..naufal tu muda 2 hari dr sya tp saya pun xtau nape dia besar dar saya..dia makan apa ek??..dulu ibu panggil dia 'Sekampit Beras'..abang dia Abg Naqib tu pun kecik dari dia..ni kawan-kawan sya dr geng kepoh ibu @ Bff ibu..aunty Yana, aunty Edhad n Aunty Ojah..

Yg saya jarang jumpa cuma kakak Yaya sbb dia dok Penang..dia sebut air pun lain..bunyi dia ayaq..sya pun pelik air ngan ayaq tu sama ke???..lupa plak nak tnya ibu..Abg Darius lah paling saya selalu jmpa..kami pun dah 2x naik Awan Dania@aeyoplane sesama..saya suka kawan ngan diorang..ibu pun kata ibu sayang geng kepoh dia ni..kalau diorang jmpa, kecoh+kepoh btul..kalah suara kitorang

naqib-naufal-imran

darius-naqib-naufal-imran-yaya


dah terserlah sekepala tu
Ni plak saya baru jmpa bulan 7 aritu..ibu bukan nak cerita kan..selain Aunty Yana n Aunty Edhad ada anak Aunty Laili, Kakak Balqis n Muzaffar n anak Aunty Norrow, Zahin...ibu kata diorang dok sekali msa di Parit Raja..kecoh btul diorang bila jmpa..tp ibu kata x semua dapat datang..Aunty Jha, Aunty Ainal, Aunty Lya, Aunty Ina n Aunty Ckin...geng ibu yang ni pun ramai baby boy..camne saya nak dapat awek ni...oo..diorang ada nama geng tau The Robena's...mcam ribena kan...??



The Robenas
Pastu ibu bawak plak jmpa kawan-kawan STTJ dia..ni pun ibu kata x ramai..dr 24 org yg dpat datang cuma 6 orang aje...tp ni pun dah tunggang terbalik umah Aunty Ayu kitorang buat..kalau semua datang, agaknya Aunty Ayu kena pasang khemah lah jawabnya..

Masa ni sya jmpa Abg Haziq anak Aunty Jem, Kakak Amirah n Aina anak Aunty Erul, Adriana n Amani anak Aunty Ayu (saya selalu confuse mana kakak n mana adik..muka diorang lain-lain tp saya tetap x cam) n Aryan anak Aunty Mai..seronok pg umah Aunty Ayu sbb Adriana n Amani banyak toys..

Masa ibu jmpa ni diorang asyik cite pasal katil diorang aje..saya pun penat pikirkan utk diorang..x tau lah dah selesai ke permasalahan diorang tu..pastu dia cite gak pasal fly...terkejut sya..ibu n kawan dia boleh fly ke mcm aeyoplane tu??..hebatlah diorang ni..kat sini ramai skit awek..heheh..saya malu-malu, diorang pun malu-malu..

oklah..saya dah penat..nak mntak ibu susu sebgai upah..xpun nak kacau babah main game..till then...BYE

haziq-amira-aina-kakak-adik-aryan-imran


adik-aryan-imran

mummies
Muhammad Imran Faez

Thursday, December 1, 2011

Hantaran Lagi

untuk tahun ni, ni last lah projek hntaran aku...xde dah keluarga terdekat nak kahwin lagi..kali ni untuk Pak Chu aku..dulu wat untuk tunang ni utk kawen lak..tema merah+hitam...tp bila dah siap, xnmpk lak hitamnya...hentam sajalah labu...

kali ni pkai fresh flower..sbnarnya lg mudah nak gubah fresh flower tp tu lah kena gubah last minit..bila gubah last minit ni biasalah mana smpat nak try n error..buat apa mampu aje..buat 6 dari 7 dulang sirih junjung, kasut+handbag, make up set, perfume set, bodyshop set, telekung..buah aku x buat

hasilnya....

sireh junjung yg atas belah kiri

bodyshop set

make up set

perfume set

telekung

handbag+kasut


tp mengecewakan bila dulang handbag+kasut tu tinggal plak...aku x follow rombongan dr nilai sbb hntar PIL ke Kelana Jaya untuk ke Tanah Suci..last minit ganti lah kek yg x berhias langsung..

smpai plak masjid baru pak chu nak letak cek hantaran..memula xnak letak tp tukar plan plak..so selit kat sireh junjung...janji ada...

Monday, November 21, 2011

Bandung ( 27-30 Sept 2011 ) - Shopping

Nak gak smbung walaupun cite dah tahap basi yg layak dibuang...sementara ada kelapangan skit ni meh kita cite psal shopping kat Bandung lak...seperti yg ramai tau, Bandung ni shopping heaven versi asia tenggara coz mmg x lah setanding ngan New York, Paris and what so ever...ada rezeki lebih banayk bolehlah pg, ada rezeki sikit sini aje lah jawabnya...

Bandung terkenal ngan Factory Outlet..mmg sngat bnayk..klau nak cover semua sila pgi 1minggu ye..setakat 2/3 hari dapat cover setengah aje kot..

Day 1

Factory Outlet Jalan Dago
Central Shopping Center n Grande
Komen : touchdown aje, leoas lunch terus ke sini...sepanjang Jalan Dago ni ada Factory Outlet..setiap outlet tu besar2 gak mcam banglo 2 tingkat..klau rajin sila selak 1 per 1..tp agak malas pg ajelah kat bahagian yg di aim. aku kat factory outlet ni mmg aim baju anak bujang n En Hubby. Aku sambil sambil selitkan jugak sehelai dua...:-)

Original Jeans Center @ Toko 3
Komen : sini syurga jeans...klau brand Levis, Lois, Wrangler tu insyallah authentic tp brand lain msih diragui keasliannya...harga pun bukan lah murah smpai 1/2 price compare kat sini..maybe murah around rm50-rm100 mcm tulah...ahli rombongan cik kiah yg lain x beli apa aku aje dpat mengail 1..pastu lbih budget n berikrar x nak shopping dah...hahaha


Factory Outlet Jalan Riau
Komen : sini lg bnayk FO dr Jalan Dago..tp kami x dpat singgah bnyak tempat...baru singgah 2/3 FO sekali hujan lebat..msa tu kami stuck kat Secret FO..sini kedai dia besar..banyak sngt choice lg2 klau ko x bertudung..baju2 seksi lah kiranya..tempat kanak-kanak dia pun asing di belakang...

Day 2

Pasar Baru
Komen : sini mmg segala tok nenek jenis kain, telekung semua ada. and mmg jauuuhhhh murah dari KL. btw harga diorng mmg mcm dah fix..so klau mntk kurang pun dapat skit aje tp still murah lah. klau x salah ada 6/7 tingkat tmpt ni..setip tingkat menjual barangan yg berbeza. LG - bahan basah, G-telekung, kain batik n kain pelikat, 1-telekung, 2 - kain pasang, 3-casual wear.....seterusnya aku x ingat sbb x naik pun barangan baby mcm car seat, stroller pun ada...mmg kami bertapa dekat tingkat 2 tu lama...nasib baik hero-hero memberi kerjasama..sbb aku membeli kain french lace smpai 6m hasil kiriman org  so kami mendapat layanan VVIP siap boleh request air ok.. coffee, tea, or cappucino ..kelassss ko mak..klau org x kirim tu, x merasa layanan VVIP..hehehe...msuk dlam pkul 10pg..pkul 3++ baru kuar itu pun sbb perut dah lapar...btw, kat sini bnyak org yg akan menjual brngan souvenire yg ikut ko tu, klau nak beli souvenire mcm key chain, fridge magnet tu baik beli kat diorng sbb murah sngt dr tmpat lain..




Factory Outlet
Rumah Mode
Komen : Sini mmg fav place En Hubby n dia mmg nntikan sngt datang sini..sbb bnyak brand yg dia suka ada kat sini n barangan dia lebih berkualiti but a bit pricey compare ngan factory outlet lain..tp xpelah duit dia gak..hehehe..masa ni sang bapa yg bnyak membeli..kami mak-mak jd fashion consultant aje..sapa datang Bandung mmg wajip kot pg sini..dia pun baru bukak branch bru yg sebelah aje ngan premis asal...Mode Plus



Factory Outlet
Anak Kecil
Komen : ni mmg khas untuk anak-anak...lg lg klau anak pompuan...ya ampunnnn....cute2 sngt baju diorang ni...bnayk lg sebenarnya FOS yg khas untuk kanak-kanak mcm Rumah Anak...alamak..lupa plak yg lain sbb xpg..nmpk add kat tepi2 jalan aje

Bali Heaven
Sama ajelah ngan tg lain...lebih kurang concept ngan Secret Fo kat Jalan Riau tu..dalam ada cafe bagai..pastu bah. adult n children di pisahkan lain bangunan tp msih dlm 1 premis

** mmg ari kedua ni kami khas kan shopping sakan...baru senang hati nak melawat tempat lain**

**hasil shopping untuk Day 1 n Day 2**

anak bujang

En Hubby
mine
1 happy family
kiriman org
souvenire


Day 3

repeat pg Jalan Riau,Jalan Dago n Pasar Baru sbb nak ngabis kan duit..sbb masa kat Jalan Dago tu smpat pg Blossom FO...En Hubby suka tmpat ni gak
Sebenarnya bnyak lg shopping spot..kami aje x menjelajah..mcm barangan kulit, perfume, buku-buku, lukisan semua kami x ambik port...

Wednesday, November 9, 2011

Bandung ( 27-30 Sept 2011 ) - Food

Kalau pegi mana sekali pun, pasal makan mmg paling utama..psal makn x sedap boleh kacau mood nak bercuti..tambah lagi kita umat islam, kena pikir halal haram plak..tp Indonesia negara islam gak so kurang skit msalah dalam hal tu..Bandung pun 90% adalah orang islam..masa percutian ke Padang tempoh hari, ada jgak makan yg spoiled kan mood kami..mmg kacau jiwa seharianlah..

Day 1
Lunch : Restoran Simpang Raya
Jenis Makanan : Makanan Padang
Rating : 3/5
Komen : not bad..tp xde lah smpai tahap marvelous..dekat ngan Jalan Dago..factory outlet yg melambak


Dinner : ( x ingat nama restoren )
Jenis Makanan : Seafood
Rating : 4/5
Komen : mmg sedap..semua pun sedap..kami di beri dalam 5 jnis lauk..fillet ikan goreng tepung, ikan msak pedas, sup ikan, udang n sayur..bertambah kami semua makan..ulam n kerabu ala2 buffet..ambik selagi mampu makan..kerabu mangga dia sedap..!!!


Day 2
Lunch : Restoren Dapur Sangkurian
Jenis Makanan : Sunda
Rating : 4.5 / 5
Komen : Mmg terbaik dari ladang, msa pg tahun 2009 dulu, makan gak kat sini tp x lah sesedap mcm ni..kalau msa tu tekak aku lg suka makanan Padang, lepas makan kat sini terus minat makanan Sunda...dah tu kami dapat dalam 7 jenis lauk..ikan terbang ( xtau nak panggil apa tp sbb rupa mcm tngah terbang..bolehlah), telur, ayam bakar, sotong, sayur, udang n ikan talapia bakar...kami order plak air buah dia..mmg x kedekut buah langsung..aku rasa segelas tu mmg guna sebijik buah..kalau kat sini, sehiris aje kot..lebih tu gula aje lebih...TERBAIK

Dinner : Rumah Ikan
Jenis Masakan : Seafood
Rating : 3.5 / 5
Komen : Restoren ni ramai group dari Malaysia..tempat pun selesa..kami dapat 7 jenis lauk gak...restoren ni specialist kat ikan..nama pun Rumah Ikan..makanan not bad tp maybe sbb kami msih kenyang lg..sbb lunch kami lewat n mmg kami pulun makan abis abisan masa tu..so bnyak lauk x abis...siap tapau bagi kat pak supir




Day 3
Lunch : Restoren Simpang Raya
- sma aje komen nya -
** actually nak makan tempat lain tapi Pn Yana x berapa sihat, hntar dia kat hotel n kami 1 family nak ke Jalan Dago semula..so laluan dah berubah skit n nak kejar masa, yg terdekat adalah restoren ni lah **

Dinner : Palm Restoren
Jenis Masakan : Sunda
Rating : 2/5
Komen : Amat kecewa ngan restoren ni..tempat mmg eksklusif abis..tp x babt / toddler friendly kot..sbb x berapa selamat...tp yg lebih mengecewakan adalah makanan dia..kami dapatlah dalam 4 jenis lauk dengan portion yg amat sikit..ikan sekor, sate 6 cucuk, tempe goreng 5/6 keping n sup sayur..ce cita mana yg membuka selera kami??...kering aje semua...grrr...xtau agent salah order ke apa...actually restoren ni di recommend oleh pakcik aku...n pakcik aku plak mmg selalu + baik ngan agent ni..xkan diaorang nak recommend kalau x sedap kan...kecewa..!!

itu saje lauk untuk kami ber 4..rasa nak terjun dalam kolam dia aje...


untuk 3 ari ni breakfast mmg kat hotel lah kan...breakfast hotel pun ok..standard lah klau breakfast hotel msti ada sosej, wedges, fries, roti bakar, choco chrunch n honey star, coffe n tea pun dah kira ok...ada jugak tambahan2 masakan ala-ala indo..untuk 3 ari tu mmg x jemu lah..klau smpai 7 hari tu x pasti lah..

Tuesday, November 1, 2011

Bandung ( 27-30 Sept 2011 ) - Hotel

skang ni, bkan xde masa sngt tp lebih kepada malas nak update...hehehe..nak transfer gamba, nak letak watermark, nak mengarang..tapi gagah kan juga utk smpanan peribadi masa akan datang..

trip kali ni awal tahun aritu beli..sekali lgi thanks to AA, klau x kerana 0 Fare, mmg x lah kami nak pgi..ikutkan ni kali kedua kami pgi..kali kedua gak untuk Imran..yg kali pertama dulu msa 3blan dlam perut...hehehe...

kali ni nak review ikut kategorilah..nak cerita setiap aktiviti mcam dah x brp ingat...kita mula kan ngan HOTEL

Hotel : Grand Pacific Hotel, 4stars hotel
Rating : 4 / 5 star..( saje x nak kasi full mark padahal semua ok aje pun )
7 min aje ke Pasar Baru n 2 min ke Bali Heaven Factory Outlet

Kami dapat bilik yg ada link, so boleh lah anak-anak main sama-sama..kejap ke bilik Aunty Yana, kejap ke bilik Aunty Wani...

Breakfast pun ok..xlah mcam kat Bukit Tinggi aritu...tp Indo style lah kan...tp x lah jauh sngt beza untuk tekak kami2 ni...

bathroom

lobi hotel

double queen




oo...yg paling best adalah swimming pool dia...walaupun dapat mandi sekali aje tp syoklah jugak..swimming pool dia kat roof top..so smbil mandi adalah sesekali kapal terbang melintas...bila dah kat roof top, mstilah sejukkan..mandi pun smbil gigil...

sexy boy

Monday, September 26, 2011

Paris Van Java

bye Malaysia...see u on Friday...daa..